Psycholoog Wageningen

Praktijk van Femma Roschar
bg

Therapie in Wageningen bij angst en paniek

Angst is een slechte raadgever, wordt wel eens gezegd. Op zich is een angst-reactie doorgaans nuttig. Het maakt je systeem wakker en alert op potentieel dreigend gevaar. Je adrenaline en Cortisol schieten omhoog en je verdedigingsmechanismen gaan aan. Fight, flight of faint is het patroon voor overleven, ieder heeft daar zijn eigen voorkeursvolgorde in. Het vervelende is dat tijdens deze activatie van dit ‘reptielenbrein’ (overlevingsmechanisme), de bloedtoevoer tot je neocortex (enigszins) wordt afgekneld. Dus helder nadenken over je handelingen, plannen en organiseren van welk gedrag dan ook, wordt ernstig bemoeilijkt.

En dit is zeker geen probleem wanneer daadwerkelijk iets angstig gebeurd; een auto komt met grote snelheid recht op je afrijden bijvoorbeeld. Dan is een adequate angstrespons om hard weg te rennen om jezelf in veiligheid te brengen. Pas naderhand besef je dan pas vaak wat er nu eigenlijk gebeurd is en komen ook de emoties vrij.

Wanneer je overlevingsmechanismen ‘van slag’ zijn, heb je dus vaak/vaker last van fight, flight of faint, terwijl het in principe niet nodig is. Een bekende is bijvoorbeeld de angst die je kunt ervaren bij het geven van een presentatie of als je een toets moet maken. Deze zijn uiteraard wel historisch gezien sociologisch te verklaren, alleen vormen ze in deze tijd geen werkelijke bedreiging.

Er zijn vele soorten angsten waar je last van kunt hebben in het dagelijks leven. Het kan gaan om enkelvoudige fobieën (zoals vliegangst, hoogtevrees, angst voor spinnen), agorafobie (pleinvrees), sociale angsten (angst voor interacties met mensen, of om in mensenmenigten te zijn), en andere langdurige angststoornissen of angstige persoonlijkheden(stoornissen).

Belangrijk is om samen te kijken waar je angst zn oorsprong heeft gevonden en op welke manier je deze weer de ‘baas’ kunt zijn door je te richten op het creëren van je eigen veiligheid, zekerheid van jezelf in het kunnen omgaan met welke situatie dan ook.

Hulp bij angstklachten

Wil jij jezelf minder angstig voelen, begrijpen waar het vandaan komt en leren hoe je zelf veerkrachtiger kan worden? Ik help je graag bij dit proces. Dus neemt gerust contact met mij op.


Tags: angst, angstproblemen, paniekklachten, therapie, wageningen

Psycholoog Roschar in Wageningen

Femma Roschar

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds geopend
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen