Psycholoog Wageningen

Praktijk van Femma Roschar
bg

Therapie bij burnout, stress en depressie

Helaas zie ik vaak deze hand in hand gaan. Toch zijn het twee verschillende dingen. Een burn-out komt geregeld voort uit het langdurig over de eigen grenzen van het persoonlijk kunnen (laten) gaan en dat de batterij letterlijk leeg raakt. Vaak zijn mensen die in burn-out geraakt mensen die zich ook wel kunnen herkennen in bijvoorbeeld een perfectionistische persoonlijkheid, of (meestal vrouwen) met autisme of AD(H)D die zich graag willen conformeren aan de maatschappelijke normen en daarbij voorbij gaan aan zichzelf. Soms ook mensen (vaak adolescent of jong volwassen) die vanuit peerpressure of druk vanuit het eigen systeem voldoen aan dat wat van hun verwacht wordt of denken wat er van hun verwacht wordt.

Wanneer dat te ver en te lang duurt, en de veerkracht dusdanig is opgerekt, het elastiekje knapt, is er de grote kans dat deze persoon zich in een depressie begeeft. Het is niet meer te ervaren wie je werkelijk bent, waar je ‘het voor doet’, welke waarden nu belangrijk zijn voor je. Het leven lijkt uitzichtloos en ‘het’ niet meer waard. Soms ga je voorbij aan ook maar iets te voelen, omdat er niks meer te voelen valt. Als verdoofd zit je op de bank, de dag gaat aan je voorbij en niks dringt meer echt tot je door, terwijl dat wat er om je heen gebeurd ook juist weer heel scherp en pijnlijk kan voelen. Dingen die gezegd worden, geluiden, licht. De rek is er compleet uit.

Hier is het belangrijk om langzaam weer te herstellen. Terug te veren naar wie jij werkelijk bent. Met of zonder andere diagnose of kenmerken die ten grondslag liggen aan waarom je tot zover bent geraakt. En tegelijkertijd vanuit wie jij werkelijk bent, wat jouw waarden zijn, te bewegen naar een manier van leven die jou gezond houd. Om te voorkomen dat je in de bekende groef schiet van het leeg trekken van jouw batterij.

Samen aan de slag gaan?

Neem vrijblijvend contact met me op om samen aan jouw klachten rondom deze thema's te gaan werken.


Tags: burnout, stress, depressiviteit, therapie, wageningen

Psycholoog Roschar in Wageningen

Femma Roschar

  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds geopend
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen